Travmatik olaylar kişinin yaşamsal bütünlüğünü tehdit eden/bozan olaylardır. Travmatik durumlar; tehlikeli, baş edilemez ve çoğunlukla beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan yaşantılardır. Çocuk istismarı, kitlesel kişilerarası şiddet, doğal afetler, büyük çaplı taşımacılık kazaları, motorlu araç kazaları, yangın ve yanıklar, tecavüz ve cinsel saldırı, fiziksel saldırı, eş şiddeti, seks ticareti/taşımacılığı, işkence görme, savaş, yakınının veya başka birinin intiharı ya da cinayeti ile yüz yüze gelmek, yaşamı tehdit eden tıbbi durumlar, ölü bir vücudu ya da vücut parçasını görme, zorla kaçırılma, sevilen bir yakının kaybolması/ölümü gibi zorlayıcı ve kişinin başa çıkma yeteneğini aşan olaylar travmatik olaylardır.
Travmatik bir yaşantıdan sonra ailelere öneriler:
-Çocuklarınıza yardım etmenin ilk koşulu sizin, duruma hakim, sakin, güven verici, tutarlı bir tutum içinde olmanızdır,
-Çocuklarınızın sizin yakınlığınıza her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu unutmayın.(bedensel yakınlığı, elini tutmayı, sarılmayı ihmal etmeyin.)
-Korku, kızgınlık gibi duygularını ifade etmelerine izin verin hatta yüreklendirin, ağlamalarını önlemeyin, tekrarlayan sorularına yanıt verin,
-Yaşadıklarının son derece doğal olduğunu, hastalık olmadığını anlatın,
-Becerebileceği işlerde çocukların da yardımı istenmelidir. Bu onun kendine güvenini arttıracak ve çaresizlik hissini aşmasına yardımcı olacaktır,
-Çok fazla etkilenen davranış değişiklikleri azalmayıp süren ya da gittikçe artan çocuklarınızı en yakın ruh sağlığı uzmanına mümkünse ruh sağlığı uzmanına götürün.
Travmatik yaşantılarla başa çıkma çalışmaları kapsamında; Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi’ nde görev yapan Psikolog Sinem VURAL tarafından, Şırnak Merkez Aile Destek Merkezi' nde kursiyerlere yönelik ‘’Travmatik Yaşantılar ve Stresle Başa Çıkma’’, Diyetisyen Esra KÖSEKAYA tarafından da ‘’Yaşlılıkta Beslenme’’ konularında eğitim verildi.