Gebelik, anne ve bebeği için çok özel bir süreçtir. Bu süreçte anne hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için dengeli beslenmelidir.
Gebelik sürecinde annelerimiz vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmelidir. Hamilelik süreci, normal beslenme programına göre daha fazla enerji ve besin ögelerine ihtiyaç duyulabilen bir süreçtir.
Hamilelik sürecinde eğer normal kilodaysanız 40 haftalık bir hamilelik sürecinde 10-15 kilo almanız gayet doğaldır. İhtiyaç duyulan tüm besin öğelerini alabilmek için besin çeşitliliğine dikkat etmelisiniz. Tahıllar, taze sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ile et, kümes hayvanları, balık, yumurta gibi kaliteli protein kaynakları tüketmelisiniz. Ayrıca ceviz, fındık, badem, zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağları da beslenme programına eklemelisiniz.
HAMİLELİKTE SIVI TÜKETİMİ
Gebelik döneminde artan kan hacmini ve rahim içindeki amniyotik sıvı seviyesini desteklemek için günlük sıvı tüketimine dikkat etmek büyük önem taşır. Anne adaylarının günde en az 8-10 bardak su tüketmesi, vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ayrıca gebelik döneminde hormon değişiklikleri ve bebeğin gelişimi ile birlikte bağırsaklarda basıncın artması, gebelerde sık görülen kabızlığa yol açabilir. Bol su tüketerek ve lifli beslenerek gebelikte kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
HAMİLELİKTE KAÇ ÖĞÜN TÜKETİLMELİDİR ?
Anne adayları artan enerji ve besin öğeleri ihtiyacını sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için üç ana ve üç ara öğün olmak üzere günde altı öğün beslenebilir.
Hamilelikte kan şekeri kontrolü, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak açısından önemlidir. Kan şekeri seviyesini dengelemek için doğru miktarda karbonhidrat tüketmek ve kompleks karbonhidratları seçmenin yanı sıra belirli aralıklarla azar azar beslenme önerilir. Öğünlerinizi 3-5 saat aralıklarla tüketebilirsiniz.
HAMİLELİKTE UZAK DURULMASI GEREKENLER
Alkol, sigara ve yüksek cıva içeren besinler bebeğin merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelik sürecinde mutlaka bu maddelerden uzak durulması gerekir. Ayrıca çok fazla kafein, konserve gıdalar ve çiğ süt ürünleri tüketmek hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından zararlıdır.